Blomma från en annan värld

Flores de otro mundo” – blommor från en annan värld. En spansk film av Icíar Bollaín om en kvinnofattig liten stad i centrala Spanien- Santa Eulalia – där karlarna bjuder kvinnfolk från när men framförallt fjärran till fest för att hitta sig fruar. Dit kommer kvinnor från t ex Dominikanska republiken eller Kuba. En marginellt gladare version av Torsk på Tallin.

Det händer ibland att jag ses som en blomma från en annan värld. Och det är svårt att handskas med det. Jag? Nämen jag är ju från Sverige! Och i frustrationen är jag på vippen att börja racka ned på rådande kultur. Jag vill säga: “fattar du inte, i Sverige har kvinnor det bättre än här”. Men nej, det fattar de inte. Inte kvinnorna heller. Så jag kniper käft.

Och vad är det jag i så fall insinuerar?

Jag träffade en katalansk kille och hans polska fru. Han hade bott och arbetat flera år i Polen där de möttes. Hon var utbildad, hade fast jobb och lever i dag med honom i Spanien på den ETTÅRIGA mammaledighetsförsäkringen hon har ifrån Polen. Mammaledigheten i Spanien är på fyra månader.  Ändå fick hon svara på en massa frågor, som ett förhör, som i filmen “Gifta på låtsas“, när hon gifte sig med honom.

Men vad tjänade hon egentligen på Spanien, på en by i innersta Katalonien, jämfört med sitt hemland?

Och att alls jämföra så!

En annan gång var det brasilianskan. Hon som hade slank figur, långa ben och som svassade med stussen när hon spatserade omkring i sina höga klackar. Hon som lät sitt lockiga hår explodera som ett fyrverkeri över axlarna. Och hade tatueringar över nacke och axlar som slingrade sig in under den tajta klänning hon bar.

Alla föraktade henne. Nästan ingen föraktade hennes förtio år äldre, mustaschprydde make med fårad maffiauppsyn. Honom såg de som en “stackars sate” (trust me, they told me)

Henne som något annat.

Och många ryggtavlor fick hon möta. Men hon ville gosa med min bebis. “Jag har tittat på henne hela kvällen”. “Jag har längtat efter att få gosa med henne”

Min bebis ville dra henne i håret. Möta hennes breda leende.

Och jag vet hur det är.

Det är bara barnen som inte dömer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s