Svårt att tro att det snart är dags

Inte för att det inte är tungt. Inte för att jag inte mest ligger ned eftersom jag får så mycket sammandragningar hela tiden. Inte för att det inte tröttsamt att vara höggravid. Men jag har svårt att tro på att jag inte bara ska sluta vara gravid utan även få en bebis. Typ nu, snart.

Vi har redan namnet klart och barnen pratar om henne som en del av familjen. “Vi är inte fyra, vi är fem” Iver 0ch en slags nervositet. För vänta nu, vi har ju inte fixat klart ännu.

Vi ska till exempel slipa parketten nästa vecka. Och så håller I på för fullt med att fixa till badrum och toalett.Nytt kakel och sånt. Ja, typiska panikåtgärder inför en ny bebis. Och ska man inte ha en vagn också kanske? Vi har en bärsjal och en storungevagn – men en bebisvagn? Den gamla supervagnen ligger på vinden i I:s föräldrars sommarhus. Ett åbäke som inte fick plats i flytten.

Grannarna tjatar. “Ingenting ännu?” Nej. “Bra, för jag virkar för fullt” sa den fina damen högst upp i huset. Virkar du? Vi som knappt setts mer än några gånger i trappen. Old school -tanter alltså! Bästa som finns. Diplomaterna på våning fem tar de stora barnen om det skulle hända något mitt i natten. Bra med grannar.

Jag drar mig undan allt mer. Orkar inte svara på alla frågor. NEJ, det har inte kommit någon bebis FATTAR DU VÄL! – kan jag ju inte ryta stup i kvarten.

Men jag jobbar fortfarande. Härom dagen vaggade jag till en konferens om människohandel och sexuell exploatering. Kan ju låta deppigt men för mig är det tvärtom. Eftersom jag besökt regelrätta helveten där kvinnor levt som slavar – och omgivningen tycktes blinda inför det –  var det befriande att hamna bland människor som kämpar för annat. Med viss framgång dessutom. Hopp!

Och en massa välgörande feminism. ” Ah, un peu de féminisme, ça fait du bien!” utbrast min stolsgranne och jag kunde inte annat än att hålla med. Feminismen blir allt viktigare för mig. För mina barns skull – alla tre. Och Frankrike är ett svårgreppat land vad gäller feminism – för å ena sidan är det otroligt macho och normfrämjande. Å den andra är feminismen högt respekterad intellektuellt, för att ja du vet… Simone de Beauvoir till exempel. Som svensk är det lätt att bara se det som inte är bra. För mig är feminism ökade möjligheter för både sonen och döttrarna (!)

Och nu håller jag på och skriver ännu en artikel. Det vankas Fotbolls-EM här i stan ju. I morgon! Och eftersom jag inte är sportjournalist så skriver jag om sånt runtom. Ett väldigt speciellt läge med undantagstillstånd, terrorhot, protester, strejker, översvämningar – men ändå känslan av obekymrad folkfest. Sommarvarmt är det också.

Irriterande tycker jag som är höggravid. Tillbaka till det faktumet. Jag kan inte tro det riktigt. Barnet är färdigbakat så att säga. Kan inte längre födas prematurt. Sådant är läget.

Hur förbereder man sig för en storm? En revolution? Ett inget blir någonsin som förr?

Jag tar en dag i taget. Skriver färdigt min artikel. Gosar med ungarna. Är tacksam för att jag har I som sköter i princip allt nu – hämtar, lämnar, lagar mat, kastar sopor, går till parken… Jag borstar tänder och hår, klipper naglar, ser till att de klär sig efter vädret och gosar till sömns. Vi drömmer om hennes ankomst. Men ingen av oss tror riktigt att det är sant.

Advertisements

One thought on “Svårt att tro att det snart är dags”

  1. 5!? Jag fick räkna tills jag insåg att ja, just det trebarnsmamma! Wow! Härligt att barnen är så stora så det kan vara med, delta, minnas… Jag är med nyfiken såklart som alla andra men förstår att i slutet så går man in i en sista fas. Precis som många går in i bebisbubblan första veckorna.

    Ja, hur förbereder man sig, är man verkligen någonsin beredd? Man vet ju inte exakt vad som väntar? Så det kanske är bäst att låta saker ske, hända… Släppa kontrollbehovet?

    Heja dig! Kämpa på! Snart är hon är, och allt kommer troligen kännas så självklart…
    Kram

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s