Skör och stark

Blir ofta trött på snack om kvinnligt och manligt. Och jag har blivit medveten om att du inte måste ha en livmoder för att vara en kvinna (ja, du vet till exempel flickor som fötts i en pojkkropp). Men vid få tillfällen känner jag mig så otvetydligt kvinnlig som när jag är gravid. Har du burit barn i din livmoder så vet du ju vad det gör med känslolivet. Du blir  så där kvinnligt “överkänslig”. I motsats till “underkänslig”,  som Mia Skäringer påpekade.

Så jag gråter hela tiden. Senast idag när jag såg Seinabo Sey:s uppträdande från Grammisgalan igår. Jag kippade efter andan. Det var så starkt att de bara stod där, den där truppen av svarta kvinnor. Här är vi. Titta på oss.

Träffade Femen-ledaren Inna Sjevtjenko i förrgår. Hon borrade en uråldrig krigarblick i mig där hon satt mittemot mig, 25 år ung och – när hon log – söt som en docka. En Barbiedocka.

När jag nu som gravid ser de där Femenprotesterna, de halvnakna kvinnorna ofta – som i Innas fall – unga och med utseenden som får en att tänka på utvik, med politiska slagord skrivna på överkroppen, som släpas iväg av uniformerade män. Då gråter jag.

Jag har inte riktigt berörts av Femen förut. Men när jag insåg allt det våld de stått ut med – tortyren, misshandeln, förföljelsen – när jag träffar en människa som har fått fly sitt hemland, som torterats i skogen av maskerade män, som har fått sitt hem satt i brand, som förlorat vänner och familj och sin frihet – då förstår jag vad det hela handlar om. Hon möts av samma våld gång på gång i helt olika kulturella kontexter. Hon har offrat sig själv för att blottlägga något som är många resor värre än att vara “smaklös” offentligt eller till och med vara en vandal som man i vissa fall med all rätt kan anklaga Femen för.  Men hon straffas inte som en vandal. Hon betalar med sitt liv och sin frihet.

Och så Bodil Malmsten. Hon är död. Fan också – mer gråt.

Samtidigt är det sällan jag känner mig så stark som nu.

Mycket tack vare kvinnor som Seinabo, Inna och Bodil. De bar och bär den där skörheten som ett vapen.

Advertisements

2 thoughts on “Skör och stark”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s