Bilder ur telefonen

Skriver utifrån slumpmässiga bilder ur mobiltelefonen. Men först om vad som tynger oss just nu.

Döden har besökt vår familj igen.Barnens kusiners morfar försvann hastigt. Det gör livets skörhet tydlig. Även så här när smärtan är ett led bort – vi hade knappt någon kontakt med honom – så är det något som plågar våra närstående. Och Vivia fick ett anfall av morfarsaknad. Hon grät och sa att hon “ville ha morfar”. Sedan sa hon något som faktiskt fick mig att känna mig lite trygg. Hon sa “jag var så liten när han dog, jag skulle vilja ha honom längre”.

Det där att kunna sätta precisa ord på vad hon känner – det är det som jag känner mig trygg med. Att sorgen kommer ut som just sorg och inget annat.

Dessutom har en för mig närstående hamnat på sjukhus under en resa. Allt känns skört. Men de har tagit väl hand om henne. Väldigt väl – bättre än hemma faktiskt. Och jag litar på att hon repar sig.

Jag kramar min mage. Snälla må bra där inne lilla bebisen. Hon lever i alla fall, det råder det ingen tvekan om. Och jag blir allt tyngre. Fortfarande är det ingen som vågar sig på ett grattis när de ser mig – om jag inte berättar om mitt tillstånd. Kanske tycker de bara att jag ska avstå fikabrödet. Det bekommer mig inte, jag är ju på smällen. Men det där med vår hälsa överlag, det stressar alltid. Trots att ingen av oss är allvarligt sjuk.

Slappna av, lev, oroa dig inte.

20160124_162815

Mobilbild inifrån Orsay-muséet. Vivia säger att hon föredrar Picasso, för i hans museum “finns det fler tavlor som är roliga att rita av”. Hon gillar hans tydliga linjer, näsorna på sniskan och den där befriande avsaknaden av respekt för realism. Alltså inte hans tidiga verk. Fast hon säger det på sitt sätt.

Jag gillar att min femåring  -på vippen till sexåring – har en konkret och personlig anledning till varför hon föredrar Picasso framför de stora impressionisterna. Själv håller jag nog inte med. Hon upplever det på sitt eget sätt.

Jag blev dock ledsen för hennes skull när jag inte kunde hitta kvinnliga konstnärer där inne. Hon frågade “är det bara farbröder som målar tavlor?” Hon undrade faktiskt det. Så jag gick in på deras hemsida för att kolla hur många verk av kvinnor det fanns. Jag måste ha letat dåligt, tänkte jag, det fanns ju drygt 6000 kvinnliga artistes.  Men så kollade jag upp de manliga:

60 nästan 70.000

“Sådan ser historien ut, vi är ledsna”

Men gör den verkligen det?

20160214_143505

Vi bjöds hem på crêpes hemma hos J-M – mannen vi har att tacka för vårt franska liv. Lillebror påstår att han inte tycker om crêpes  – men däremot pannkakor. Vivia åt glatt en hel hög. Det har varit en del springande hemma hos folk på sistone. Vår granne  som vi kallar Monsieur Schülz (han heter något annat med tyskt ü) -och som vi varit oroliga att vi stör med allt barnastoj vägg i vägg – bjöd hem oss härom kvällen. Han och hans japanska fru var spännande att lära känna och de hade inga klagomål alls. Vilken lättnad. Puh.

20160216_141511

Detta är vad jag ser när jag står och väntar på tåget vid “min” pendeltågsstation. Bir-Hakeimbron som tar en över floden till det 16:e arrondissemanget. Där bor finfolket – och Zlatan. Jag tog bilden i veckan på väg till Nationalförsamlingen två stationer bort. Det är foglossningen som gör att jag tar tåget – en sådan här fin dag skulle jag annars ha tagit sparkcykeln eller promenerat.20160216_143139

Och här har du den, nationalförsamlingen. En bit längre upp längs floden. Här debatteras det och röstas det om viktigheter. I veckan röstade de för en förlängning av undantagstillståndet i Frankrike till exempel. Ett tillstånd som inte skänker någon känsla av kontroll eller trygghet, tvärtom. Det är vad jag känner men vill du ha fakta kan du fråga t ex Amnesty eller Europarådet för mänskliga rättigheter. De är inte heller nöjda. Därinne har jag i alla fall tänkt börja hänga regelbundet – med maktens män och kvinnor. Det är så spännande, så fånigt, och så underhållande. Som teater. Men samtidigt så oerhört viktigt och på riktigt. Förstår inte hur folk kan tycka att politik är tråkigt. 20160216_142811

Det är därför jag sedan gick hit: till utrikesministeriet. Jag vill få fransk presstatus, inte bara internationell som nu. Trött på allt tjafs så jag går nu igenom franska byråkratiska processer. Pust och stön.  Därinne händer det grejer annars –  fd utrikesministern Laurent Fabius är nyss utbytt mot Jean-Marc Ayrault och har även lämnat över uppdraget som ordförande för COP21 (affischen som fortfarande hänger kvar) till Ségolène Royal, “Senare är det försent” står det. Det handlar alltså om klimatet och klimatmötet. Vår tids överlägset största fråga. Tror du världens ledare lever upp till vad de kom överens om i December?

20160207_173748

Och detta är en bild från när vi var på väg på barnteater härom veckan. En grå söndag, triumfbågen där framme, min familj på språng, lillebror trött … i 16:e finarrondissemanget.

20160206_163323

Annan teaterdag i ett annat kvarter. Minnesplats nummer 1 för terrorn – Place de la République. Blommorna börjar vissna men det kommer hela tiden nya. Och jo, en ständigt molande känsla av osäkerhet lever kvar vid sidan av den kollektiva sorgen.

Samtidigt styrka och färg. Våren på intågande. En flicka som växer i min mage …

 

Trevlig helg!

 

Advertisements

3 thoughts on “Bilder ur telefonen”

  1. Så roligt att se lite från er vardag – jag var i Paris som 11-åring med familjen, och mina minnen är lite begränsade/blandade med souvenirer och fotografier från den resan. Och så roligt att lillan verkar må bra, du är säkert jättefin med din mage!! Minns en dag i Barcelona då vi skulle äta lunch och du var gravid med Vivia, du var supersnygg!!
    Hoppas Döden håller sig borta från er ett tag nu och ni och familjen får sörja klart och sen vara utan smärta ett bra tag. Du kan ju visa Picassos “La vie” för Vivia, och be henne göra sin tolkning, och se på den när ni behöver lite pepp! Stor kram till er alla.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s